2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja van.
Email:  Jelszó: 

ARCHÍVUM

Ez a régi hidlap.hu szöveges archívuma, amely a 2014. február 12-ig keletkezett cikkeket tartalmazza.
Az itt található anyagok nem feltétlenül tükrözik az új szerkesztőség véleményét.

Bikini: őrzik a lángot

2008-12-30 10:00:00

Soha nem látott humor showval és rockrevüvel szórakoztatja a város szilveszter éjjelén a Széchenyi térre érkezőket. A színpadon nem kisebb nevek teszik tiszteletüket, mint Bagi Iván, Beleznay Endre, Hadházy László humorista, a rock and roll tánczenében jeleskedő Sárga Taxi, az évtizedek óta slágergyáros Dolly Roll, az örökzöld Fenyő Miklós és mindezek nyitányaként a hazai dallamos rockzene-király Bikini. Kedvcsinálóként ez utóbbi csapat frontemberével, az énekes D. Nagy Lajossal készített interjút Pöltl Oxi Zoltán.

– A magyar rock 80-as évekbeli históriájának egyik legfontosabb fejezete a Bikini története. A zenekar első két albumát az ős-rocker Nagy Feróval készítette, ezután jött ön a csapatba. Nehéz volt átvenni a legendás „nemzet csótányától” az énekesi posztot?

(kép) –Nehéz volt, hiszen nem változott a csapat neve sem, továbbra is Bikini maradt, illetve a közönség egy többségében új tagokból álló és új műsorral előrukkoló Bikinivel találkozott. Így igazán nem tudhattuk, hogy valójában mire is számíthatunk az első fogadtatásokkor. Az is érdekes része volt ennek az időszaknak, hogy akik engem kerestek, azok nem egészen pontosan tudták, hogy melyik zenekarban is találnak meg. Én ugye korábban a Rolls Frakcióban énekeltem, a rajongókban talán volt egy kis tétovázás, hogy jó is ez, hogy a Bikini frontembere lettem, de végül azt hiszem mindenki elfogadta ezt a változást.

 

– Szakmai szempontból mit jelentett az említett váltás?

– Egyrészt az, hogy bár a Nagy Feró nevével fémjelzett Bikini nagylemez a hazai avantgarde rocklemezek legfontosabbjai közé számítjuk, viszonylag kevesebb példányszámban kelt el. Másrészt pedig az, hogy az első velem felvett Bikini korong, az „Ezt nem tudom másként mondani” című album rögtön 125 ezer példányban talált gazdára, vagyis 25 ezerrel az akkori bűvös aranylemez határ fölött volt.

 

– Ennek az „új” Bikininek ki volt a dalszerzője?

– Továbbra is az, aki előzőleg írta, tehát Németh Alajos basszusgitáros, zenekarvezető. Érdekes, hogy minden változott, a zene is, ennek megfelelően a teljes műsor könnyebben talált közönségre. A szövegek tekintetében bizonyára feltűnt a többségnek, hogy határozott elképzelésünk van a világról, bár az is igaz, hogy árnyaltabban fogalmaztunk, mint korábban.

 

– Jól látom-e, hogy a Bikini a műfajon belüli különállásával és stílusteremtő képességével olyan zenekaroknak is ösvényt vágott, mint például az ugyancsak sikeres, később rajtolt Republic?

– Igen, ez tényleg így volt, hiszen egy olyan utat kezdtünk el járni, melyet előttünk még senki. Az említett kitaposott ösvényen aztán valóban felbukkantak olyan bandák, melyek a Bikini örökségéből is merítettek. Ilyen zenekar például többek között az említett Republic, de ide sorolhatnám a Hooliganst is.

 

– Ha jók az információim a Bikini mindig is jó kapcsolatot ápolt Esztergommal, illetve a környékbeli településekkel, a Duna jobb és bal partján…

– Ez így igaz, Esztergomban, Dorogon és Párkányban, illetve a felvidéki részeken is számtalan koncertünk volt már, és büszkén jelenthetem ki, hogy szeretik a Bikinit ezeken a helyeken, így arra számítok, hogy egy rendkívül nyitott, jó közönség várja a szilveszteri fellépésünket is. Külön kiemelném azt az időszakot, amikor a rendszerváltás után először mehettünk koncertezni a Felvidékre vagy Erdélybe, a fogadtatás kapcsán minden valószínűség szerint mi nagyobb élményt kaptunk a rajongóktól, mint ők tőlünk. Rendkívül jó bulik voltak ezek, mindig szívesen gondolok rájuk. Amikor először játszhattunk Perbetén, Zselízen, Dunaszerdahelyen, Galántán, Ipolyságon, Párkányban természetesen telt házak előtt muzsikálhattunk, miként azóta is számtalan alkalommal.

 

– Jelenleg kikből áll a Bikini együttes, kik érkeznek a zászlaja alatt Esztergomba szilveszterkor?

– A basszusgitáros Németh Alajos, a gitáros Lukács Péter, a billentyűs Bördén Szabolcs, a dobos Mihalik Viktor, a szaxofonos Makovics Dénes és D. Nagy Lajos énekes.

 

(kép)

 

– Milyen műsorral érkezik Esztergomba a Bikini, hallhatók lesznek-e az oly sokat idézett slágerek?

– Természetesen ezek nélkül nincs és nem is lehet Bikini koncert. Az évtizede ismert szerzemények mellett új albumunk, az Őrzöm a lángot című nagylemez dalai is megszólalnak majd, már csak azért is, mert ez a korong tavaly az Év albuma díjat nyerte el, és a megjelenés óta aranylemez lett.

Segítségre van szüksége a Bogáncsnak

Mozgalmas héten vannak túl a Bogáncs Kutyaotthon munkatársai. Az állatmenhely jelenleg majdnem 200 kutyát gondoz és a tartalékaik elfogytak, mindig vannak beteg, ápolásra szoruló és…

A NAP KÉPE

LEGFRISSEBB HÍREINK

OLVASOTT HÍREINK